Pikku-Milla

Perus kauraa

Virallinen nimi: Pikku-Milla
Syntynyt: 17.02.2010, 10v
Säkäkorkeus: 145cm
Rotu, sukupuoli: suomenpienhevonen, tamma
Väri: ruunikko

Painotus: yleisratsastus
Koulutus: HeB, 90cm
Asuintalli: -
Kasvattaja: Olli Honkanen - FIN
Omistaja: kati / VRL-10361
» päiväkirja » täyttänyt 4v 28.08.2010 » Pikku-Milla on virtuaalihevonen »Mamman mussukka
Milla on omistajansa ehdoton lellikki. Pikkuinen karvapallo suokki on ehdottomasti hyvin hellyyttävä näky kaikkien kiiltäväkarvaisten kisatykkien keskellä. Ulkonäkö kuitenkin saattaa joskus pettää ja tästä mussukastakin löytyy se tammamainen puoli, joka on välillä jopa orimaisuutta hankalampi hoitaa.

Kun mennään Millan karsinaan, tulee sieltä yleensä vastaan ensimmäisenä korviaan luimiva suokin möllykkä, jonka ilme muuttuu hyvin äkkiä sen omistajan ollessa läsnä ja syykin tulee ilmi nopeasti - korvansa höristävä tamma saa palkaksi jonkin herkun omistajansa taskusta. Ilman omistajan läsnäoloa tammalle saa kyllä riimun päähän, mutta sen ilmeestä näkee ettei se odota innolla tulevaa harjausta. Lahjoakaan ei tammaa saisi, ettei se opi puremaan namien toivossa. Harjausta aloittaessa kaulalta viuhuu vain häntä, mutta kun harja menee vatsan alle nousee takajalka ja pää nousee kattoon niin paljon kun riimunnaru antaa periksi. Hyvää tuuria on kuitenkin se, ettei tammalle tule vetaria. Kaviot nousevat kiitettävästi ja tamma seisoo hyvin paikoillaan. Harjan letittäminen kyllästyttää välillä ja silloin viskotaan päätä vaikeuttaen selvästi nätin letin tekemistä. Omistajan kanssa näitä ongelmia ei kovinkaan usein näe, mutta eivät ne tavattomiakaan ole. Tamman kurittaminen jää kuitenkin yleensä muille kuin omistajalle, mikä näkyy kun menee itse tuntemattomana karsinaan.
Jo satulan näkeminen saa Millan korvat luimuun ja hampaat alkavat näykkiä ilmaa. Joskus on tamman nähty purevankin satulaa sen tullessa ovesta sisälle. Kun satulan saa selkään, köyristyy tamman selkä selvästi ja se näykkii ilmaa päätään heiluttaen. Vyön kiristäminen ei ole helpoin tehtävä, kun yrittää saada vyön toiselta puolelta vatsaa samalla kun pelkää tamman potkaisevan millä tahansa jalallaan vatsanalle. Tamman pullistama vatsakin paisuu lähes kaksinkertaiseksi, tai sitä se ainakin tuntuu kun vyö ei koskaan tunnu riittävän pitkältä. Suitset menevät helpommin päähän, vaikka tamma yrittääkin heittää nostaa päätään ylös. Kun kuolaimet ovat suussa, laskee pää alas ja alkaa kuolainten maiskuttelu ja tammasta huomaa selvästi kuinka se viimein alistuu kohtaloonsa.

Ratsastaessa Milla on todella mukava siihen nähden, millainen se on hoitaessa. Tamma alkaa myötämään edestä jo likimain heti kun päästään ravaamaan ja takajaloista saa voimaa kunhan jaksaa pyytää energiaa ja vauhtia heti vapaasta alkukäynnistä asti. Joskus on kuitenkin mukava mennä hieman löysälläkin ratsulla, minkä Milla taitaa mahdollisuuksien mukaan aina hyvin. Kulmiin menemisessä saa sen sijaan olla hyvin tarkkana, sillä tammalla on paha tapa oikaista aina mahdollisuuksien mukaan vaikka jo kulman alusta keskelle seuraavaa sivua kaartaen kaukaa uralta. Taivuttamisessa ja ohjaamisessa saakin olla tarkkana, jos haluaa kulmia myöten mennä.
Kouluratsastuksen kiemurat menevät suhteellisen hyvin - tamma taipuu ja pistää jalkaa nätisti ristiin tarvittaessa. Jotta tamma kuitenkin toimii ratsastaessa halutusti, täytyy toimia aika pitkälti siltä pohjalta, että ensin pyydetään nätisti minkä jälkeen sanotaan hieman napakammin jos mitään ei tapahdu. Heti tunnin alussa ei kuitenkaan pidä missään nimessä edes kuvitella että Milla taipuisi loivaa pohkeenväistöä paremmin. Eikä tämä ole välttämättä edes lämmittelystä kiinni, vaan yksinkertaisesti periaatteesta.
Esteillä Milla kulkee selvästi reippaammin kun ei tarvitse ajatella sen kummemmin muodossa kulkemista. Esteitä lähestytään yleensä vauhdilla ja vaikka tamma onkin pieni, venyy askel hyvinkin puoliveristen askelmittoihin. Mitään ennätyksiä ei kuitenkaan kannata yrittää, sillä käännettäessä tamma menee hyvin äkkiä vaakatasossa jos kovassa vauhdissa tulee jyrkkä käännös. Siltikin Milla on hyvin ketterä ja pienestä koosta on joskus hyötyä ketteryyden puolesta, vaikka heinämaha tuntuu välillä olevankin hieman tiellä. Kunnollinen lentävä lihapulla kuitenkin kaivautuu esiin kunhan saadaan neiti avuille ja hidastamaan tarvittaessa vauhtia.
Milla on maasto- ja liikennevarman pollen leiman saanut, vaikkei aivan ensimmäiseksi maastoratsuksi sovellukaan. Tamma intoilee joka kerta todella paljon maastoon menosta varsinkin, jos ratsastaja uskaltaa jättää satulan pois ja nousee tamman leveään selkään. Alku on aina yhtä showta tamman yrittäessä aina mahdollisuusten mukaan lähteä raviin. Kun tallin näköpiiristä ollaan päästy, rauhoittuu Milla sen verran, että maltetaan kulkea ratsastajan ohjeiden mukaan. Laukkaamisesta tamma kuitenkin innostuu aina lisää ja ryhmälaukat ovat kivoja varsinkin kun päästään hieman kisailemaan. Maastossa tamma on hyvin näppärä jaloistaan ja ketteränä neitinä eteneminen onnistuu hieman hankalammassakin maastossa. Vedestä tamma ei oikein perusta ja ihmetteleekin aina mikä hinku ratsastajilla on päästä veteen. Hieman kun vain jaksaa maanitella, niin kyllä Milla lopulta aina lopulta menee veteen.

Kun tamma saa valjaat selkäänsä, kääntyy ääni kellossa ja tamma katselee pirteänä ympärilleen odottaen lähtömerkkiä. Lähtömerkiksi tosin riittää tälle tammalle se, että riimu otetaan kaulalta tai että ohjastaja menee kärryjen vierelle tai taakse. Yleensä ohjastaja joutuukin melkein hyppäämään kärryjen kyytiin ellei joku ole pitämässä Millaa paikoillaan.
Tien päällä Milla astelee terhakasti eteenpäin ja toimii melkeimpä pelkillä ääniavuilla, vaikka joskus täytyy hieman muistuttaa raipalla ketä tässä nyt kuunneltiin ja minne käännytään.
Tehtäväradalla tamma katselee kaikkia mahdollisia tolppia ja pensaita kuin ei olisi niitä koskaan nähnyt, milloin ohjastajan täytyy olla tarkkana ettei mennä väärästä paikasta tolpan ohi. Vesiesteillä yleisestikin tamma hieman epäröi, muttei kuitenkaan erityisemmin hidasta vauhtia.

Taluttaessa Milla kulkee sievän oloisesti hieman taluttajan takana, mutta jaksaa aina silloin tällöin mulkoilla taluttajaa pahasti. Traileriin meno epäilyttää tammaa aina jonkin verran ja joskus sinne meno voi kestää pidempäänkin, mutta yleensä siitä selvitään vain korvien kääntelyllä ja pää taivaissa kulkemisella.
Kisapaikoilla Milla esittää parastaan. Hevoset saavat osakseen hirnahduksia ja hörähdyksiä ja ihmiset ystävällisesti korvat hörössä katsovan ilmeen. Joskus tammaan kuitenkin iskee kentälle mennessä ramppikuume eikä mikään tunnu menevän kunnolla, mutta silloin täytyy vain itse olla positiivisellä mielellä eikä ajatella ohitse mennyttä voittoa.
Suuren suuri suku
i: Tornaado FI ii: BaskerVille iii: Normi-Aatu
iie: Hilppu
ie: Juliaana iei: Julle
iee: Rosa
e: Molla-Maija ei: Juho-Martti eii: Kurjen Lauri
eie: Oppipoika
ee: Henrietta eei: Urho
eee: Suurtyttö


Jälkeläiset
» o - Pikku-Rontti - s. 06.04.2012 - i. Rosvo-Roope - om. kati
» o/t - nimi - s. 00.00.0000 - i. isä - om. omistaja

Varustekaappi

Millan tavaroiden värit ovat musta ja vaaleanpunainen.Varustekauppoina toimivat Equestrian PRO, Mestyn Varuste, Ravivaruste ja Sagitta Equestrian.
Sijoitus taulukko

Alaiset kilpailut

KRJ - 24.11.2011 - kutsu - HeB - 4/50
KRJ - 08.01.2012 - kutsu - HeB - 2/56
KRJ - 14.01.2012 - kutsu - HeB - 7/50
KRJ - 15.01.2012 - kutsu - HeB - 7/50
KRJ - 19.01.2012 - kutsu - HeB - 5/50
KRJ - 31.01.2012 - kutsu - HeB - 1/40
KRJ - 01.02.2012 - kutsu - HeB - 1/40
KRJ - 01.02.2012 - kutsu - HeB - 6/40
Villit kilpailut

kouluratsastus - 28.08.2011 - kutsu - HeB - 1/20
kouluratsastus - 06.09.2011 - kutsu - HeB - 8/109
kouluratsastus - 25.09.2011 - kutsu - HeB - 9/109
kouluratsastus - 29.09.2011 - kutsu - HeB - 2/109
kouluratsastus - 30.09.2011 - kutsu - HeB - 6/109
kouluratsastus - 03.09.2011 - kutsu - HeB - 1/34
kouluratsastus - 05.10.2011 - kutsu - HeB - 2/16
kouluratsastus - 05.10.2011 - kutsu - HeB - 1/11
kouluratsastus - 06.11.2011 - kutsu - HeB KN Special - 1/11
kouluratsastus - 30.12.2011 - kutsu - HeB - 2/15


Valmennukset

23.12.2011 - kouluvalmennus HeB - valmentaja: jenniina.
Lämmiteltäessä Milla oli aluksi hieman uninen. Sait sen kuitenkin heräämään napakoilla otteilla, mutta silti hellävaraisilla.
Lämmittelyjen jälkeen aloitte tekemään lisättyä käyntiä. Milla suoriutui oikein hienosti. Sitten teitte keskiravia ja keskilaukkaa. Ravi suoriutui hienosti ja niin myös laukkakin. Sen jälkeen teitte siirtymisiä keskilaukasta keskiraviin ja siitä taas keskilaukkaan, ja toisinpäin. Milla vähän takelteli askelissa mutta lopuksi suoriutui nätisti ja askellus oli pehmeää. Sen jälkeen teitte peruutuksia ja siitä suoraan laukkaan. Milla heräsi muutaman yrityksen jälkeen ja refleksitkin nopeutuivat, ja lähtö olikin nopeaa sittemmin. Sitten teitte vastalaukkaa kiemurauralla. Milla suoriutui helposti. Sitten teitte pohkeenväistöä, ja Milla laittoi jalkoja nätisti ristiin ja liike onnistui hienosti!

15.11.2011 - kouluvalmennus HeB - valmentaja: Wentic
Kati ja Milla saapuivat wenticin tallin tiluksille. Aloitimme valmennuksen yhden aikoihin päivällä. Aluksi Kati verkkasi Millaa ravissa, taivutellen ja irrotellen. Pohkeen eteen ja kuolaimelle. Aloitimme ratsastamaan kolmikaarista kiemura uraa, tarkoituksena saada hevosta taipumaan ja rennoksi edestä. Aluksi Milla oli hieman nihkeä, mutta pienellä avustuksella alkoi ne takajalatkin liikkumaan paremmin alle. Muutimme harjoitusta Millan liikkuessa jo mukavasti, kaarteissa takaosa sisään ja suoristuksissa pydähdys-liikkeelle treeniin. Aluksi hieman jäykkä takapää alkoi mukavasti tulla kaarteissa sisälle ja pikku hiljaa kiemurat sujuivatkin mukavasti. Lisää vaikeutta tuotiin suoristuksille. Pysähdys-peruutus-ravi kuviolla. Aluksi suoraan peruutuksesta lähtö tuli hieman hitaasti, mutta muutamalla raipa napautuksella alkoi sujumaan.
Laukka tehtäväksi otettiin myös kolmikaarinen kiemura ura, aluksi kaarteet laukassa ja suoristuksilla ravinkautta laukan vaihto. Pikku hiljaa tuotiin mukaan ravissa jo treenatut asiat, eli kaarteissa takaosa sisään ja suoristuksissa pysähdys ja liikkeelle lähtö.
Kokonaisuutena Kati ja Milla toimivat hienosti, hieman alkujäykkä tamma verti mukavasti ja takaosa tuli hyvin mukaan.

18.09.2011 - maastoestevalmennus 70cm - valmentaja: kitta
Suokkitamma Milla oli ratsastajansa Katin kanssa jo odottelemassa maneesissa. Moikkasin ratsukkoa, joka oli verrytellyt valmiiksi matalilla ristikkoesteillä. Kati kertoi Millan olleen hieman tavallista rauhallisempi, mutta epäili sen innostuvan päästessään maastoesteille. Olin samaa mieltä tamman innostumisesta, joten kehotinkin Katia ratsastamaan kaikille esteille rauhassa ja huolehtimaan, että lähestymiset olivat suoria. Esteiden välissä tammaa kannattaisi jarrutella, ja etenkin mäet kannattaa alkuun ratsastaa rauhassa, sillä kokematon hevonen kompuroi helposti maastoesteillä. Kati aloitti hyppäämällä kaksi pientä risuestettä.
Alkuun Milla oli hieman hämmentyneen näköinen, kun maastoreitillä olikin esteitä. Hypyt sujuivat kuitenkin hienosti, ja toiselle esteelle Milla yritti lisätä vauhtia, aivan kuten arvelimmekin. Seuraavaksi oli vuorossa tukkieste ja heti perään kapea aita. Ensimmäisellä yrittämällä Milla juoksi tukin jälkeen reippaasti ohi, kun olisi pitänyt kääntyä loivasti oikealle ja hypätä aita. Toinen kerta sujui huomattavasti paremmin Katin muistaessa johtaa kohti aitaa ajoissa. Lopuksi tulimme vielä kerran vesihaudan, jonka jälkeen ratsukko hyppäsi lyhyen radan. Rata sujui hienosti, ja tuolla ajalla olisi voinut pärjätä kenttäkisoissakin! Upeaa työtä molemmilta!

14.09.2011 - estevalmennus 90cm - valmentaja: kitta
Tänään valmensin Katia ja hänen suokkitammaansa Millaa. Milla oli reippaalla tuulella heti alkuverryttelyistä asti, ja laitoin sille heti raviverryttelyissä eteen muutamia ravipuomeja. Puomeilla tamma meinasi hieman kuumahtaa, mutta Kati rauhoitteli sitä hienosti, ja piakkoin Millakin hoksasi, että puomit voi ravata rauhassa. Joidenkin volttien ja puomilinjojen jälkeen aloitimme laukassa ristikoiden hyppäämisen. Milla oli vauhdikkaalla tuulella, ja Kati joutui toden teolla pidättämään tammaansa. Muutamien hyppyjen jälkeen nostin linjan pystyiksi. Esteiden noustessa Millakin keskittyi hieman paremmin, ja pääsin nostamaan toisen esteen okseriksi. Hypyt sujuivat edelleen hienosti. Kasasin maneesiin myös kaksi estettä lävistäjälinjoille. Toisen alla oli muurilaatikot, ja toisen alla vesimatto.
Alkuun Milla kummeksui erikoisia esteitä, mutta muutaman yrittämän jälkeen tamma hyppäsi molemmat esteet suurella ilmavaralla. Kati joutui todellakin keskittymään istuntaansa suurissa hypyissä, mutta tasapainon kanssa ei ollut mitään ongelmia. Lopuksi ratsukko hyppäsi pienen esteradan muutamaan otteeseen. Hienoa työtä!

30.08.2011 - estevalmennus 90cm - valmentaja: Jeewwy
Olitte jo verryttelemässä pienillä puomeilla, kun saavuin maneesiin. Milla oli hienona, ja vauhtiakin riitti heti aluksi. Aloitimme pienten kavalettien merkeissä. Pyysin teitä menemään ensin ravissa kavaletit, että Millan jalat hiukan vertyisivät isompia esteitä varten. Kavalettien jälkeen rakensin 90cm pystärin, ja pyysin että hyppäisitte sen. Milla olikin heti vauhdilla tulossa, joten käsilläsi oli varmasti rankkaa pidätellä tammaa. Milla hyppäsi hienosti, mutta siltikin hiukan liian kovaa.
Pyysin seuraavalla kerralla ohjaamaan tamman sivulle esteestä, jos tulisi liian vauhdilla. Se tepsikin hienosti, ja tamma tuli kolmannella kerralla oikeassa vauhdissa, ja hyppäsikin puhtaasti. Sitten rakentelin 90cm radan, jota hypitte sopivassa vauhdissa. Milla selvästi nautti hypyistä, sekä oikeasta vauhdista. Yhtään pudotusta ei teille tullut. Radan jälkeen jäähdyttelitte käynnissä.


» koodi © Tidamin Kopiointisivut » muokkaus © kati »